Vianočné zbierky 🎁🎄
Napísané dňa .
Mikuláš 🎅
Napísané dňa .
Vianočný jarmok🎄
Napísané dňa .
Pečenie medovníkov 🤎
Napísané dňa .
Zvyky na Luciu 🧹
Napísané dňa .
Oheň 🔥 a ľad 🧊
Napísané dňa .
Koncom novembra si naši siedmaci a deviataci pripravili úžasný projekt OHEŇ a ĽAD, ktorý sa týkal rozmanitosti svetových kultúr. Siedmaci si vybrali krajinu ohňa a tanca, dýchajúcu históriou starých Aztékov - Mexiko. Deviataci si po dlhších úvahách zvolili krajinu ľadu a tisícich jazier - Fínsko. Žiaci pracovali v skupinách a vytvorili skvelé súťaže, kvízy, zaujímavosti o histórii, geografii, obyvateľstve, náboženstve, jazyku, kultúre, jedle a športe danej krajiny. Svoju prácu prezentovali žiakom celej školy, ktorí sa u nich postupne vystriedali vo štvrtok 24. novembra 2022.
Pasovačka prvákov
Napísané dňa .
Tajomstvá mikrosveta 🐞
Napísané dňa .
V utorok 8. novembra sme sa s piatakmi a šiestakmi vydali na cestu vlakom do Liptovského Mikuláša. Cesta preverila nielen fyzickú zdatnosť detí (zo stanice sme išli pešo „až“ k Stop Shopu), ale aj kreativitu pani učiteliek pri 300 otázkach: „Kedy tam už budeme?“
Odmenou bolo nie len nakupovanie, ale hlavne návšteva úžasnej akcie v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva pod názvom Tajomstvá mikrosveta. Žiakov si lektori rozdelili na menšie skupiny, pričom pre každú skupinu bol pripravený iný druh aktivity - mikroskopovali horniny, typické pre Liptov, pozorovali parazity, výtrusy húb, drobné vodné živočích a hmyz. Svoje zistenia si zapisovali do pracovných listov ako malí bádatelia sa presúvali po všetkých stanovištiach. Akcia bola skvelo a pútavo pripravená, deti sledovali všetky pokusy so zatajeným dychom a nadšením. Tešíme sa na ďalšie exkurzie a akcie v tomto krásnom múzeu.
Jesenný venček
Napísané dňa .
Bez cukru 🍭
Napísané dňa .
Týždeň zdravej výživy - Hovorme o jedle sme ukončili témou - Bez cukru.
Žiaci si dnes vychutnali desiatu bez svojich obľúbených sladkostí a aj typický sladký piatkový obed sme vymenili za slaný. Aby ale nebol deficit cukru taký veľký ?, žiačky tretieho ročníka opäť ponúkali ostatných žiakov sladkými jabĺčkami ? zo školskej záhrady. Žiaci 5., 6. a 7. ročníka počas týždňa skúmali koľko cukru sa nachádza v sladených nápojoch a vytvorili informačnú tabuľu, ktorá bude umiestnená v škole a bude nám pripomínať, aby sme sa zamysleli nad tým, aké potraviny konzumujeme, a čo všetko môžu obsahovať.
Ďakujeme žiakom, učiteľom aj rodičom za spoluprácu pri jednotlivých aktivitách a dúfame, že uplynulý týždeň a informácie, ktoré sme sa počas neho dozvedeli, nám pomôžu k zdravšiemu životnému štýlu a stravovaniu 📷
Domáce produkty 🥚
Napísané dňa .
Štvrtkovou témou v týždni zdravej výživy - Hovorme o jedle boli Domáce produkty. Rozprávali sme sa o tom, ktoré potraviny si dokážeme vypestovať, vychovať, vyprodukovať sami doma 🥚. Zamysleli sme sa nad tým, odkiaľ pochádza naše jedlo, a prečo je dobré kupovať najmä slovenské výrobky. Cez veľkú prestávku žiačky tretieho ročníka ponúkali starších žiakov jabĺčkami zo školskej záhrady 🍎. Keďže na dedine veľa potravín nielen sami pestujeme, ale aj chováme rôzne zvieratá, mladší žiaci v rámci vychádzky navštívili pár hospodárskych dvorov a 🐇🦆🐔.
Tešíme sa na zajtrajší deň, ktorý si dúfame opäť vychutnáme, tentokrát BEZ CUKRU 📷
Voda - základ zdravia 💦
Napísané dňa .
Streda v rámci týždňa zdravej výživy - Hovorme o jedle sa niesla v duchu témy: Voda ? - základ zdravia. Ráno sme si vypočuli rozhlasovú reláciu o tom, prečo je voda pre nás dôležitá a prečo je dobré zaradiť do pitného režimu čistú vodu ✔️ namiesto sladených nápojov ✖️. V triedach boli počas dňa umiestnené krčahy s vodou, ktoré slúžili pre žiakov na doplnenie vody do fliaš a na to, aby sme nezabudli na pravidelný pitný režim ?.
Žiaci 1. a 4. ročníka navštívili počas vychádzky ? prameň pri Markuške a Lúčanský vodopád, pri ktorom si vychutnali aj hry v jesennej prírode 📷
Plody našej záhrady 🍎🍐
Napísané dňa .
Dnes sa v škole uskutočnil druhý deň týždňa zdravej výživy na tému - Hovorme o jedle. Utorok bol zameraný na - Plody našej záhrady. Rozprávali sme sa o ovocí a zelenine, ktoré zbierame na jeseň a o ich účinkoch na naše zdravie. Cez veľkú prestávku sme ochutnali ovocie a zeleninu z našich záhrad, ktoré priniesli žiaci prvého stupňa a pani kuchárky nám ich pokrájali a naarandžovali. Jabĺčka sme zaniesli aj do krmelca pre srnky.
Žiaci druhého stupňa sa zapojili do sútaže 'Očami gurmána' a nafotili zaujímavé fotky potravín. Zajtra nás čaká téma - Voda - základ zdravia 💦. Preto nezabudnime na pitný režim s NESLADENÝM nápojom 📷
Zdravší chlebík 🍞
Napísané dňa .
Počas celého týždňa prebieha na našej škole týždeň zdravej výživy - Hovorme o jedle, ktorý sme v pondelok začali témou: Zdravší chlebík ?. Žiaci si na desiatu priniesli celozrnné pečivo a niektorí aj doma upečený chlieb. Pečivo nezabudli doplniť zeleninou a ovocím 🥕.
V 3.A si žiaci vďaka pani Petre Mihokovej vyskúšali zamiesiť cesto na kvaskový chlebík a dozvedeli sa o výhodách kváskovania. Poslednú hodinu sme strávili pobytom na čerstvom vzduchu. Využili sme krásne jesenné počasie na pohyb vonku a púšťanie šarkanov 🐉 Tešíme sa na ďalší deň! 📷
Deň zvierat 🐇
Napísané dňa .
Dnešný deň patril v 6. triede zvieratkám, pretože sme tento týždeň - 4. októbra - oslávili medzinárodný deň zvierat. Keďže zvieratiek nikdy nie je dosť, mali sme na návšteve zajačika (Hermelín), škrečka a mačiatko Lili. Zvieratká sme v skupinách preskúmali, zistili sme aké sú ich stravovacie návyky, koľko majú mláďatiek a do akej výšky a šírky ich dokážeme vykŕmiť. Skupinky si zmerali sily v zvieracom vedomostnom kvíze a dosýtosti vyhladkali všetkých návštevníkov 📷
Exkurzia - včely
Napísané dňa .
V utorok 21. júna 2022 naši prváci a tretiaci využili nádherný slnečný deň a v rámci vyučovania sa zúčastnili exkurzie ku včielkam. Druháci a piataci sa na podobný zážitok tešia vo štvrtok. Ďakujeme Mihokovcom, že deťom umožnili takého zážitkové vzdelávanie a boli im sprievodcami včelím kráľovstvom ?
Výlet 1. - 3. roč.
Napísané dňa .
17. júna boli prváci, druháci a tretiaci na školskom výlete v Jánskej doline uprostred Nízkych Tatier. Navštívili Stanišovskú jaskyňu, kde im sprievodca urobil zaujímavý a vtipný výklad. V mincovni si vyskúšali razenie mincí a ohýbanie železa v kováčskej dielni. Park miniatúr ich zaujal kultúrnymi pamiatkami Slovenska, chlapcov najmä historickou železnicou. Nechýbal ani nákup suvenírov a šťastný návrat domov. ?